torsdag 24 mars 2016

Choklad och nötrutor

Choklad är ju aldrig fel, inte nötter heller och nötsmör är ju helt fantastisk gott!










Choklad & nötrutor


  • 1 dryg dl jordnötssmör, mandelsmör eller hasselnötssmör
  • 4 dadlar (blötlagda i vatten en stund om du inte använder färska)
  • 2 msk kokosolja
  • 2 msk kokosmjöl
  • 2-4 msk raw kakao, beroende på hur stark kakaosmak du vill ha
  • 1 nypa vaniljpulver
  • 1 stor nypa havssalt
Gör såhär: Mixa dadlarna först så de mosas sönder. Tillsätt övriga ingredienser och mixa samman allt. Smeten ska vara kladdigare än om du skulle rulla bollar på den men inte helt rinnande heller. Behöver den bli fastare, ta mera kokosmjöl (olika sorter absorberar olika mycket vätska) och tycker du smeten är för tjock använd mera av nötsmöret, kokosoljan eller lite vatten.
Smaka av med ev mer salt och vanilj. 
Täck en liten form med bakplåtspapper, klicka i smeten och ställ kallt en stund innan du skär upp den i rutor. 
Förvara den i frysen. 

Tips: Skippa sötningen om du inte vill ha den sötat. Vill du inte använda nötter/jordnötter, byt ut det mot frösmör eller tahini istället. 

Fri från: gluten, mejerier, ägg och raffinerat socker.

fredag 18 mars 2016

Jordnötsbollar

Jag är svag för nötsmör, ja frösmör med och sen har vi ju kokossmör. Kanske all slags smör? Ibland är det farligt gott att äta med sked direkt ur burken.
Nu var det faktiskt inte smör av något slag ni ska få recept på även om man skulle kunna tro det men just denna variant innehåller jordnötssmör! 

Tål du inte jordnötter eller inte äter de av andra anledningar skulle jag byta ut det mot det du gillar. 





Jordnötsbollar:

1 dl jordnötssmör 
5 dadlar 
1 dl kokosflingor 
2 msk kokosolja
En nypa vaniljpulver 
En nypa salt 

Mixa ihop allt och rulla till bollar. Ställ kallt i kylen ett par timmar innan de ska ätas eller ställ dom i frysen om du inte orkar vänta, då går det fortare! 
Förvara dom i frysen.