fredag 29 april 2016

Hallonkulor

Längtan till sommaren tog över och med frysta hallon i frysen sedan i somras blev det lite glassiga hallonkulor.













Hallonkulor


  • 1 avokado 
  • 1-2 dl frysta hallon
  • 1/2 dl kokosolja
  • Ca 2 msk kokosmjöl eller det dubbla kokosflingor 
  • 1 krm vaniljpulver 

Gör såhär: Mixa ihop avokado och de frysta hallonen. Ju mer hallon du tar, desto intensivare smak. Det ska nu bli som en tjock kräm, är de för torrt så tillsätt lite vatten.
Kokosoljan som du tillsätter ska vara flytande, den smälter vid 25 grader så värm den försiktigt. Mixa ihop allt med vaniljpulver och kokosmjöl eller kokosflingor. 
Ha i lite i taget, det ska suga åt sig vätska så den blir som en tjock smet som går att rulla men den ska inte bli allt för torr. Olika märken suger åt sig olika stor mängd vätska så prova dig fram. 

Rulla till bollar, kan vara lite kladdigt. Rulla dom i hallonkross om du vill annars går det lika bra utan och ställ in i frysen. 
Kokosoljan gör att de inte fryser till och blir stenhårda. 

Fri från: gluten, mejerier, raffinerat socker, ägg och nötter. 

Hoppas du fick inspiration att prova eller hitta på någor liknande. 
Ha en fin dag! :) 

torsdag 14 april 2016

Vitkålsbiffar med smak av oregano och svartpeppar

Tycker det är så roligt att variera smaker, prova olika kombinationer med olika tillbehör. 

Nu ska du få ett tips om du vill ha vegetariska biffar som smakar mycket. I biffarna har jag använt riven vitkål. Har du absolut ingen lust, ork eller tid till att riva dina egna grönsaker hittar du ekologisk "vitkålsris" på de flesta ICA-butiker som du kan köpa. 







Vitkålsbiffar med smak av oregano & svartpeppar
8-10 st
  • 2,5 dl riven vitkål
  • 1/2 purjolök
  • 1 msk teffmjöl
  • 1 1/2 msk kokosmjöl
  • 2 ägg
  • En knivsudd sambal oelek 
  • 1-2 msk torkade oregano eller gärna färsk, ta då mera.
  • Svartpeppar och oregano

Gör såhär: Sätt ugnen på 200 grader. Om du har ett vitkålshuvud, riv det i ett rivjärn eller kör vitkålen i en matberedare så det blir som grovt rivet. Rör ihop med kryddorna och smaka av, det ska smaka mycket! Rör sedan ner mjöl och ägg. Forma till piffar, jag gjorde dom lite mindre. Lägg dom i en form som du smörjt. Grädda i ugnen i ca 35 minuter. när det är ca 5 minuter kvar sätt på grilleffekten så du får en krispig yta. 

Servera som det är eller tillsammans med andra grönsaker eller en bit kött/fågel/fisk. De smakar mycket så något lite krämigare, mildare i smak passar perfekt till. 
Gillar du inte starka kryddor så skippar du sambal oelek. Har du problem med massa värk så skippa svartpeppar. 

Fri från: gluten, mejerier, raffinerat socker och nötter. 




Ha en fin fredag! 

lördag 9 april 2016

Hampamjölk

Att göra olika alternativ till mjölk är väldigt enkelt. Det tar lite tid när frön/nötter ska ligga i blöt men det sköter sig ju självt! Här kan du läsa om hur jag brukar göra när jag använder hampafrön. 





Hampamjölk
1dl hampafrön, jag använder oskalade. 
Blötläggningsvatten
Salt 
1 liter nytt vatten

Gör såhär: Blötlägg dina hampafrön i kroppsvarmt vatten. Mängden vatten spelar inte så stor roll, fröna ska bli täckta och bada rejält i det. Tillsätt saltet och rör om. Låt det nu stå i rumstemperatur i ca 1dygn. 
Efter ca 1 dygn sköljer du dina hampafrön noga med vatten. 

Lägg de sköljda fröna i en mixer med ca 1 liter vatten och mixa samman i några minuter. Sila sedan mjölken från alla frörester. Förvara mjölken i kylskåp, står sig i ca 3 dagar. 

Vill du krydda din mjölk med något extra så mixa med det. Kanske lite vaniljpulver? 

Hoppas du vågar prova :)

onsdag 6 april 2016

Vegetariska biffar på sötpotatis och champinjoner

Hej fina vänner!

Hur mår ni?

Tänkte ge dig lite inspiration av vegetariska biffar som här är gjorda på sötpotatis och champinjoner. Dom blir riktigt saftiga och det tar inte alls lång tid att laga till dom!








Vegetariska biffar på sötpotatis & champinjoner 1-3 personer, beroende på om du äter något mer till eller hur hungrig du är.


  • 1 medelstor sötpotatis
  • 150 g champinjoner
  • 1 gul lök
  • 2 ägg
  • 2 msk kokosmjöl
  • 1 msk bovetemjöl
  • Örtsalt och svartpeppar

Gör såhär: Skala sötpotatisen, kör den i matberedaren tillsammans med svampen, ägg, lök och kryddorna. Tillsätt sedan mjölet. Smeten ska såpass fast att du kan forma den till piffar utan att den rinner isär. 
Hetta upp kokosolja i en stekpanna. Stek varje sida på hög värme så du får en frasig yta. Sänk sedan värmen och låt dom steka tills de är klara. 

Kan ätas precis som de är, till en sallad eller som tillbehör till en större måltid. Lika goda kalla som varma!

Fri från: Gluten, mejerier, raffinerat socker och nötter. 


Ha en fin kväll!