fredag 20 maj 2016

Morotskaka med syrlig frosting

Idag är det lördag och vad passar inte bättre än en saftig morotskaka?!





Ät den som den är, med glass eller grädde eller kanske lite bär :)
Den går bra att frysa, även med frostingen på och tinar snabbt. 







Morotskaka med syrlig frosting

  • 3 medelstora morötter
  • 3 ägg
  • 15 kletiga dadlar
  • 1/2 dl kokosmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk kanel
  • 1 tsk kardemumma

Frosting:
  • 1 dl cashewnötter.
  • 3 msk kokosgrädde
  • 3 msk kokosolja
  • 1 tsk vaniljpulver 
  • 1 citron
  • 1 msk sötning (jag valde rismalt)
Gör såhär: Sätt ugnen på 180 grader. Skala morötterna och kör dom sedan i matberedaren. När de är rivna, lägg dom i en skål. Mixa sedan ihop dadlarna något först. Tillsätt alla ingredienser utom morötterna och mixa ihop allt till en jämn smet. Rör till sist ner morötterna. 
Klä en form med bakplåtspapper eller smörj en form med avtagbara kanter med kokosolja. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 30-30 minuter. Kakan kommer fortfarande vara väldigt saftig och mjuk. Låt den svalna, under tiden kan du fixa ihop frostingen. 

Frostingen gör du genom att mixa ihop cashewnötterna med kokosgrädden och den smälta kokosoljan till en jämn smet. Jag blötlägger alltid mina nötter innan användning. 
Smaksätt med vaniljpulver, sötning och citron. Börja med saften och riv skalet från halva citronen och tillsätt sedan mer om du önskar det. 

Häll frostingen över morotskakan, garnera med rivet citronskal eller riven morot. Ställ in i kylen, då kommer frostingen stelna något. 

Går utmärkt att frysa!


Fri från: gluten, mejerier, soja och raffinerat socker. 


Ha en fin helg! 

måndag 16 maj 2016

Blomkålsbiffar med spiskummin, tomat och tamari

Tycker det är så spännande att prova nya smaker ihop med varandra. Detta är en succé!
När vi äter spiskummin tänker nog de flesta på taco. Dessa biffar kan man självklart ha som en del av tacobuffen eller göra en egen maträtt till. 
De är supergoda att doppa i en krämig gucamole eller äta till en wokad gryta! 








Blomkålsbiffar med spiskummin, tomat och tamari

1/2 blomkålshuvud
1 liten lök
2 msk tomatpuré 
1 msk tamari
2 msk spiskummin 
Örtsalt 
2 ägg
2 msk mjöl av något slag (jag använde kokosmjöl)

Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Riv blomkålen på ett rivjärn eller kör den i matberedaren tills den smulat sig. Blanda sedan ihop alla ingredienser i en bunke.
Smörj en ugnsform med kokosolja. 
Forma till piffar, lägg i ugnsformen och klicka över en stor klick kokosolja (så de inte fastnar i formen), grädda i ca 30-40 minuter tills de fått rätt färg. För en extra krispig yta slog jag på "grill-effekten" på ugnen de sista fem minutrarna. 

TIPS: Gillar du stark mat? Hacka då i lite chili! Gillar du inte smaken av kokosolja finns det smakfri. Använd annars ghee eller riktigt ekologiskt smör. 
Mjölet du har i har till uppgift att suga åt sig lite vätska så vill du inte ha kokosmjöl, ta något annat. Smeten ska bli som en "köttbullesmet".
Vill du ha dom helt vegana? Använd då chiaägg! 

Fri från: gluten, mejerier, socker och nötter. 

söndag 1 maj 2016

Chilirostade kikärtor

Hej på er!

Har ni en fin första maj? Jag hoppas du njuter på ditt vis!

Här kommer ett litet tips på hur man kan få till ett mysigt godis, snacks, ja kalla det vad man vill. Kan du äta baljväxter så hoppas jag att det ger dig lite inspiration.
Så enkelt så jag inte ens kan kalla det för recept, därav inga måttangivelser men du får något att att utgå ifrån.


Dom blir sådär rostade, nästan friterade på utsidan med en mjuk och krämig insida. Jag valde nu att krydda med havssalt och chili. Ja helt magiskt gott är det!






Chilirostade kikärtor


  • Färdigkokta ekologiska kikärtor eller lägg din egna kikärtor i blöt och koka dom färdiga själv. 
  • Chilipulver eller mindre av cayennepulver
  • Örtsalt eller havssalt
  • Kokosolja

Gör såhär: Om du väljer att använda färdigkokta kikärtor som är redo att ätas direkt, skölj dom noga. Väljer du att göra allt från grunden, börja med att blötlägga dina kikärtor för att sedan nästa dag koka dom så de går att äta dom. Hetta upp en gryta med lite kokosolja, krydda med chili och salt. Smaka av eftersom. Rosta på medelvärme och se till att de inte blir brända. De ska få färg och bli lite krispiga på ytan. Inte kolsvarta sotbollar ;) 
Vill du inte ha den friterade känslan så skippar du kokosoljan och torrostar dom. Va med och rör runt så de inte bränns fast. 

Låt dom svalna på ett papper så dom blir torra om det är mycket kokosolja kvar. Ät och njut!

TIPS: Rosta dom i din favorit "frukostkrydda" och ät dom som musli. Jag tänker kanel, ingefära, kardemumma, nejlika, vanilj osv.

Krydda dom med lök, vitlök och andra örter, använd dom till din sallad som "krutonger".


Fritt från: gluten, mejerier, raffinerat socker, ägg, nötter och soja.



Ta hand om dig!