måndag 27 juni 2016

Banan och havrekakor

Hej du fina!

Har ni en bra start på veckan? Här kommer ett superenkelt kakrecept till dig som äter frukt och havre, vill ha något enkelt utan en massa krångel. Mellanmål, fika eller bara något att äta. 

Välj gärna glutenfritt havre. Om du inte äter havre rekommenderar jag bovete eller kokosflingor. 











Banan & havrekakor 

2 dl havre
• 1 banan 
• 1 ägg 
• valfria kryddor, ex. Kanel, kardemumma, vanilj, jordnötssmör, nötsmör, kakao, frukt eller bärbitar. 

Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havre ned kryddorna, mosa i bananen och blanda sist i ägget. Använd händerna om det är enklare. 

Klicka ut på en plåt med bakplåtspapper, grädde i ca 15 minuter. 


TIPS: välj chiaägg eller skippa ägget helt om du vill ha kakorna veganska.  Bananen håller ihop smeten ganska bra endå! Vill du inte ha hela flingor/gryn, mixa i en matberedare. 


Fri från: gluten, mejerier och raffinerat socker. 

söndag 19 juni 2016

Mini Teff-baguetter

Perfekta små smörgåsar som jag provat i omgångar för att få dom som jag vill ha dom.

De går bra att frysa in, de går också bra att värma på dom i ugnen efter upptining om du vill ha varma mackor utan att använda en micro.
















Mini Teff-baguetter

  • 3 ägg
  • 2 dl teffmjöl
  • 2 dl kokosmjöl
  • 1/2 dl bovetemjöl
  • 1 msk kanel
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk fiberhusk
  • 1/2 dl kokosolja
  • 3 msk blötlagda chiafrön
  • 5 dl kokhett vatten

Gör såhär: Sätt ugnen på 180 grader.Vispa äggen pösigt. Tillsätt den smälta kokosoljan och de blötlagda chiafröna och vispa ihop. 
Blanda ihop de torra ingredienserna i en annan bunke innan du vänder ner allt i samma och rör om. Det kommer blir snustorrt minst sagt! Rör nu ner vattnet. Degen ska bli som en deg, inte kletig och utan som en degklump, (Beroende på dina märken på mjölsorterna kan de dra åt sig mer eller mindre vätska. Ha 5 dl som ett mått, kan bli 4-7 dl). 
Låt stå i några minuter. 
Forma till små minibaguetter med hjälp av dina händer. Mjöla och snitta. 

Grädda i ugnen i ca 45 minuter.

TIPS: Är det svårt att forma brödet med händerna? Om du har använt för mycket vatten kan det bli kladdigt men annars: doppa händerna i kallt vatten, då går det mycket enklare. Doppa även din knivspets i kallt vatten när du snittar,

Fri från: gluten, mejerier, socker, nötter och baljväxter. 








torsdag 16 juni 2016

En falsk risotto

En falsk variant av risotto går det? Ja allt går bara man vill och med lite fantasi ;). 
Denna innehåller inte ris så jag kanske skulle kalla det för något helt annat men de påminner om risotto i både tillvägagångssätt och smak.

Vågar du prova något liknande?










Risotto med vitkål, stjälkselleri och svamp


  • 3 dl finhackad, finstrimlad eller riven vitkål
  • 1 lök, finhackad
  • 4-5 stänger av stjälkselleri, finhackad
  • 1 dl förvälld svamp eller minst det dubbla om du använder färsk. 
  • 1-2 dl färdig buljong eller vatten med örtsalt går bra.
  • Kokosolja
  • Salt, svartpeppar, örtsalt




Gör såhär: Fräs vitkål, lök, stjälkseller och svamp i en kastrull, använd rikligt med kokosolja. Häll över din färdiga buljong eller tillsätt vatten och örtsalt + övriga kryddor. Låt koka under lock i ca 10-15 min så det blir mjukt. Ta av locket de sista minuterna så lite av vattnet ångar bort, är det för mycket vätska kvar, låt det småsjuda en stund till. Smaka av.


TIPS: Äter du mejeriprodukter? Riv över lite parmesan precis innan servering. Gillar du olivolja och vill ha lite tjockare konsistens? Blanda i lite olja vid serveringen, risotten ska ha svalnat något då olivolja inte ska upphettas till högre temperaturer.
Byt ut löken mot ramslök på våren, blir supergott!
Prova att ta trattkantareller eller kantareller om du inte vill använda champinjoner, magiskt gott! 


Fri från: Mejerier, ägg, gluten, nötter, baljväxter och socker. 



lördag 11 juni 2016

Godisrutor på avokado, jordnötssmör och kakaonibs

Hej på dig!

På min instagram är jag lite mera flitig med att uppdatera än här inne. Denna lilla blogg är absolut inget att skryta med men ett bra anteckningsblock för att skriva ner recept och annat. 

Nu tänkte jag skriva upp recept på ett sockerfritt godis, passar dig som inte behöver socker för att gilla smaken, som tycker riktigt mörk choklad är perfekt "mys" och med lite sälta från jordnötssmör :D


















Godisrutor på avokado, jordnötssmör och kakaonibs

  • 1 avokado
  • 2-3 msk kakao
  • 1 msk kokosolja
  • 1-2 msk jordnötssmör
  • 1/2 dl cacao nibs
  • Vaniljpulver och havssalt.
  • Lite vatten om det blir för torrt.




Gör såhär: Mixa ihop. ställ in i frysen en stund, skär upp i rutor.
Smaka av smeten innan du fryser den om du tycker det är något som saknas! 


TIPS: Beroende på märke kan jordnötssmöret variera i båda smak och konsistens. Du kan alltså behöva mer eller mindre av havssalt, mer eller mindre av vatten. Smaka gärna av innan du fryser dom. Äter du inte jordnötter byt ut smöret mot något nötsmör eller frösmör. 


Fri från: Gluten, raffinerat socker, mejerier och ägg.