Att göra olika alternativ till mjölk är väldigt enkelt. Det tar lite tid när frön/nötter ska ligga i blöt men det sköter sig ju självt! Här kan du läsa om hur jag brukar göra när jag använder hampafrön.
1dl hampafrön, jag använder oskalade.
Blötläggningsvatten
Salt
1 liter nytt vatten
Gör såhär: Blötlägg dina hampafrön i kroppsvarmt vatten. Mängden vatten spelar inte så stor roll, fröna ska bli täckta och bada rejält i det. Tillsätt saltet och rör om. Låt det nu stå i rumstemperatur i ca 1dygn.
Efter ca 1 dygn sköljer du dina hampafrön noga med vatten.
Lägg de sköljda fröna i en mixer med ca 1 liter vatten och mixa samman i några minuter. Sila sedan mjölken från alla frörester. Förvara mjölken i kylskåp, står sig i ca 3 dagar.
Vill du krydda din mjölk med något extra så mixa med det. Kanske lite vaniljpulver?
Hoppas du vågar prova :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar